Waarom LEF

Wat vinden de scholen van LEF?

Waarom LEF

Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren nog lastiger. Ze worden online en offline constant in verleiding gebracht om hun geld uit te geven. Geld wordt steeds abstracter, kopen op afbetaling is een fluitje van een cent en geld verdienen is voor jongeren ook niet gemakkelijk. Praten over geld is taboe en veel jongeren krijgen vanuit huis te weinig vaardigheden mee om financieel zelfredzaam te kunnen zijn.

Juist de komende jaren is er een grote behoefte en noodzaak om die zelfredzaamheid te ondersteunen. We worden geacht steeds meer verantwoordelijkheid over onze geldzaken te dragen. Zo zullen meer jongeren door het leenstelsel na hun studie met schulden hun volwassen leven ingaan. Om een huis te kunnen kopen worden ze geacht eigen geld in te leggen. Door stijgende zorgkosten zal goede zorg waarschijnlijk ook alleen maar duurder worden. En de pensioenbijdrage wordt lager, dus je moet eigenlijk ook voor jezelf sparen voor een goede oude dag. Al deze ontwikkelingen bij elkaar maakt het belangrijker dan ooit dat jongeren goed inzicht en overzicht moeten hebben over hun geldzaken, zodat ze verantwoorde keuzes kunnen maken.

Er valt veel te winnen door jongeren actief te ondersteunen: voorkomen is beter dan genezen. Als we ze meer bewustwording, vaardigheden en voldoende kennis bieden, kunnen we ervoor zorgen dat onze scholieren en studenten een financieel gezonde toekomst hebben en houden.

Samen met de financiële branche heeft LEF een ijzersterk lesprogramma voor financiële zelfredzaamheid ontwikkeld. Het onderwijs is daarbij vanzelfsprekend de centrale plaats. LEF is exclusief ontwikkeld voor mbo-studenten, juist omdat zij in hun levensfase vaak voor het eerst geconfronteerd worden met de kansen én risico’s die geld met zich meebrengt. Doordat het LEF-programma de belevingswereld en ervaringen van studenten als uitgangspunt neemt, biedt het unieke kansen om belangrijke stappen te zetten in financiële zelfredzaamheid.